Partidul, nemulțumit de atitudinea profesorilor mureșeni

Martie 1974. Timp de două săptămâni, în județul Mureș, a avut un control “la sânge” al unei comisii de activiști de partid  aparținând Comitetului Central al Partidului Comunist Român (C.C. al P.C.R.). Obiectivul? Eficenţa muncii de propagandă în rândurile maselor largi. Concluziile? De-a dreptul dezastruoase…Comisia de control era condusă de Alexandru Szabo, adjunct al șefului secției propagandă, a C.C. al P.C.R.

Biserica mureşeană, mult prea influentă

Potrivit raportului de analiză încheiat cu această ocazie, trei concluzii erau foarte clare, urmând a se lua măsuri urgente. În cuprinsul acestuia, se precizau următoarele

– confesiunile religioase din judeţul Mureş şi sectele sunt “încă destul de puternice”;

– manifestări tradiţionale, precum „Sărbătoarea coroanei” (la Daneş şi Albeşti), „Culesul strugurilor”(la Albeşti) şi „Sărbătoarea căluşilor” (la Saschiz) trebuiau scoase de sub influenţa bisericii;

– multe din cadrele didactice mureşene erau considerate nepermis de tolerante faţă de manifestările religioase din şcoli.

Pe data de 19 martie 1974, începând cu ora 9,00, la Palatul Culturii din Târgu-Mureş a avut loc o şedinţă de analiză a constatărilor comisiei de control. Şedinţă s-a desfăşurat în prezenţa lui Iosif Banc, prim-secretar al Comitetului Judeţean de Partid Mureş. Au participat activiştii cu funcţii de răspundere, precum şi şefii unor instituţii importante din judeţ. Citite la peste 30 de ani, luările de cuvânt ale acestora, se dovedesc a fi foarte interesante, mai ales dacă ne gândim că mulţi dintre ei, sunt astăzi fervenţi „creştini de duminică”. Ei ar putea – fără un efort prea mare – să-ţi ţină adevărate dizertaţii despre Dumnezeu, viaţa de dincolo, despre Biblie şi alte subiecte pe care cândva le combăteau cu virulenţă. Cameleonismul nu cunoaşte timp şi nici bariere etnice. Pentru a fi imparţiali trebuie spus faptul că l-au practicat deopotrivă atât românii, cât şi maghiarii, evreii şi germanii mureşeni.

Sectele religioase, puternice și atunci

Iosif Banc (foto, stânga) a fost cel care a prezentat pe scurt raportul cu concluziile comisiei de control. Apoi, mai mulţi activişti mureşeni, şi-au exprimat părerea pe marginea celor constatate. Şeful secţiei propagandă al C.J. Mureş al P.C.R., Romeo Pojan, spunea la un moment dat: „…am reuşit să cunoaştem aria de răspândire a cultelor şi sectelor, centrele de rezistenţă ale acestora, caracteristicile lor. Trebuie să învăţăm mult, să cunoaştem tocmai acele metode prin care ele acţionează…dacă nu dăm noi activiştii cunoştinţe, nu satisfacem noi această cerinţă spirituală a omului nou, indiferent de nivelul lui de pregătire, vine biserica, secta cu predicatorii ei şi inoculează credinţa, convingerea şi acestea sunt greu de şters din conştiinţă…” Inspectorul teritorial la departamentul cultelor, Tanko Arpad a ţinut să completeze: „În judeţul Mureş activează foarte intens şi veridic aproximativ 10.000 de sectanţi şi alte categorii de credincioşi, adulţi, propagandişti înfocaţi care sunt gata la orice ca să ducă această muncă religioasă. Sectele acestea sunt foarte mult ajutate cu materiale din străinătate…În judeţul nostru, în momentul de faţă activează peste 400 de preoţi, cu diferite credinţe, la diferite culte, dar preoţii aceştia sunt ajutaţi de consiliile parohiale, în jur de 14.000 de oameni şi de mulţi membrii de partid care fac parte din aceste consilii parohiale…”

Studenţii mureşeni „nu au convingeri materialist-dialectice”

O poziţie interesantă asupra chestiunii religioase a avut şi preşedintele Asociaţiei Studenţilor Comunişti din România, Mihai Rogoşcă. Acesta nu era de acord cu concluziile brigăzii de control care într-un anume context menţionase că 69% din studenţii mureşeni nu au formaţie şi convingeri materialist-dialectice. „Eu sunt în învăţământul mureşean de 11 ani, spunea Rogoşcă, şi din experienţa mea, am rezerve foarte mari asupra acestei cifre”. Deplin convins că cifra este „umflată” şi nu reflectă realitatea, el a continuat: „Am fost întrebat de studenţi cum luptăm împotriva concepţiilor mistico-religioase şi vine comerţul cu ouă roşii, cu câteva zile înainte de Paşte, cu săculeţe înainte de Sfântul Nicolae, felicitări pentru asemenea ocazii. Consider că nu e potrivit acest lucru…” Schiroki Horst, activist de partid de la Sighişoara, avea aprecieri critice la adresa cadrelor didactice care, în opinia lui, nu s-au implicat suficient în a combate fenomenul religios. La fel de critic se dovedeşte a fi şi inspectorul general al ISJ Mureş, Iuliu Raţiu care spunea: „Tinerii absolvenţi care intră în rândurile cadrelor didactice şi predau ştiinţele sociale nu acţionează în cunoştinţă de cauză, iar brigada de control a sesizat acest lucru”. Kapusi, şeful Comisiei pentru răspândirea culturii în judeţul Mureş, venea chiar şi cu „soluţii” pentru combaterea fenomenului religios: „Consider că nu s-a făcut totul în ce priveşte ceremonia la căsătorie, la majorat şi alte evenimente importante din viaţa oamenilor. În urmă cu 11 ani aveau mare ecou nunţile UTC-iste. N-ar fi rău dacă s-ar reveni…” Singura care a bătut câmpii cu graţie, evitând să se refere în mod concret la chestiunile discutate, a fost Angela Dorobanţiu, secretara Comitetului Judeţean al UTC Mureş. „Cu toate acţiunile întreprinse de noi, spunea Angela Dorobanţu, suntem conştienţi de lipsurile care le avem, că trebuie să atragem mai mult tineretul…”

Iosif Banc combate

O altă Plenară, de data aceasta cea a Comitetului Judeţean de Partid al PCR Mureş din data de 7 octombrie 1974, ne relevă alte aspecte interesante. Aflăm spre exemplu, participanţii, durata şi problemele discutate. Pe ordinea de zi sunt consemnate lacunar două probleme: la pct.1- Raport privind măsurile luate de organele şi organizaţiile de partid pentru realizarea planului şi a angajamentelor asumate în întrecerea socialistă pe anul 1974… şi la pct. 2- Raport privind activitatea desfăşurată de organele şi organizaţiile de partid pentru înfăptuirea Hotărârilor Plenarei Comitetului Central al Partidului din 28 februarie – 2 martie 1973 cu privire la dezvoltarea continuă a educaţiei fizice şi sportului (foto 2, Nicolae Ceaușescu la Târgu-Mureș, august 1966 – SURSA: ”Fototeca online a comunismului românesc”). Primul secretar al judeţului Mureş, Iosif Banc, cel care a condus lucrările acestei Plenare, n-a intervenit la început. I-a lăsat pe fiecare să-şi prezinte punctul de vedere, după care punctual, a adresat mai multe întrebări anumitor participanţi, dovadă că-şi pregătise temeinic luarea de cuvânt şi avea „ţinte precise”. Spre exemplu, pe Zsigmond Ştefan, director al Întreprinderii forestiere de exploatare şi transport Reghin , l-a întrebat: „Cum se explică tovarăşe Zsigmond că în luna septembrie a acestui an aţi produs mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut?” Încercarea lui Zsigmond de a se justifica arătând că vinovaţi de neîndeplinirea planului ar fi fost militarii care au desfăşurat anumitre aplicaţii în zona Răstoliţa, Iod şi Sebeş sau că în zona Văii Gurghiului ar fi fost nişte restricţii care i-ar fi împiedicat să lucreze pe muncitorii săi, l-au iritat pe Banc care, aşa cum relevă stenograma i-a replicat tăios lui Zsigmond: „Poate ar fi bine să căutaţi aceste cauze în interiorul inteprinderii dumneavoastră şi nu în afara ei. Mi se pare că v-aţi culcat pe laurii victoriei şi că v-aţi pus în gând ca ce aţi obţinut în plus pe 8 luni să mâncaţi tot în 8 luni…Cât priveşte celelalte justificări, nu vă scuză, pentru că şi anul trecut, în aceeaşi lună, era aceeaşi situaţie, numai că atunci aţi realizat totuşi mai mult ca acum”.

Flatat în numele partidului

Pe Banc, la această Plenară, l-a iritat foarte mult poziţia prim-secretarului Comitetului Judeţean al UTC Mureş, Mircea Purenciu. Acesta din urmă, în stilul caracteristic epocii (omagii peste omagii), i-a spus lui Banc: „Consider că plenara de azi vine să întregească în ordinea de zi pe care o dezbate, tabloul complex al preocupărilor organului judeţean de partid, reflectând sporirea continuă a rolului conducător al partidului în toate domeniile şi sectoarele de activitate ale judeţului nostru”. Banc nu s-a lăsat flatat în numele partidului, iar răspunsul său a venit tăios şi scurt: „…mai puţină paradă şi mai multă treabă. Trebuie pus mâna şi muncit, rezolvate problemele…în judeţ avem atâtea posibilităţi pentru sport, numai să le folosiţi. Poate ar fi bine, ca odată şi UTC-ul să se ţină de treabă”. La această plenară au mai participat şi alte personaje interesante, precum Ion Vasluian sau Dorobanţu Angela…

CASETA  1

„…aceste documente prefigurează în mod minunat viitorul luminos al patriei noastre, documente pe care şi-a pus pecetea personalitatea tovarăşul secretar general Nicolae Ceauşescu şi în care sunt cuprinse căile, mijloacele şi etapele de dezvoltare ale României socialiste…Ar fi multe de spus tovarăşi, dar în ceea ce ne priveşte pe noi, comuniştii din Sighişoara, vom face totul pentru ca reuşita acţiunilor noastre să fie deplină – aşa cum am mai spus – în cinstea marelui eveniment care va guverna activitatea politică din acest an, să reuşim să obţinem un loc de frunte în ce priveşte întrecerea socialistă din această etapă”.

(Din luarea de cuvânt a lui Ion Dăneşan, secretarul Comitetului municipal de partid Sighişoara, cu ocazia Plenarei  Comitetului Judeţean al PCR Mureş, din data de 7 octombrie 1974)

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s