Între stânga-caviar și dreapta de carton (presat)

Citesc presa centrală și mă minunez. Nimic nu mai amintește de presa anilor 90, cu găini care nășteau pui vii și fapte care mai de care mai senzaționale inventate de mințile bolnave de rating.
Ca în jocurile Tetrix, acum s-a trecut la alt nivel. Circul politic e pe primul pan.
Presa – de stânga sau dreapta, ce mai contează acum? – are ce mânca o săptămână sau chiar mai mult. Asistăm zilele acestea la reinventarea lui Geoană, ”dragostea mea”, reintrarea triumfală în arena politică a ”martirizatului” Adrian Năstase, dar și la intararea în adormire sau poate într-o lungă hibernare a lui Crin Antonescu. În tot acest timp, șacalul de la Cotroceni – sau stăpânul inelelor (politice), dacă vreți – își râde în barbă și toarce liniștit privindu-și viitoarele victime cu ochi de linx și mișcări de felină. Oare de ce?
Desecretizarea arhivei I.C. Dunărea – doar una dintre surprizele pe care acesta le pregătește – e sabia lui Damocles de deasupra capului lui Victoraș Ponta, cel crescut sub pulpana lui Năstase… care a crescut și el sub pulpana roșie a lui Ion Iliescu.
Chestia cu desecretizarea arhivei pe care o cere Băsescu, e una cu bătaie lungă. Dacă se desecretizează arhiva, motanul Felix s-ar putea să năpârlească, iar dacă el năpârlește, Antenele ar putea pune lacătele pe porți.
Și dacă ele pun lacătele pe porți… care va fi oare cel mai afectat partid? Că nu te poți baza, tu partid serios, numai pe televiziunea lui Ghiță. Ghiță are și el problemele lui…. și nu poți să știi când va schimba macazul, dezertează și te lasă cu nădragi-n vine când ți-e lumea mai dragă.
Ehe, ”combate adânc” domnul Băsescu, ar putea spune Moromete, dragul meu personaj al neuitatului Marin Preda. E o bătaie (politică) pe viață și pe moarte. Acum se aud doar cum se ascut cuțitele (lungi).
”O tempora, o mores…”, oare ce circ politic ne mai rezervă viitorul?

Din nou printre muritorii de rând
Printre ”prietenii” de pe facebook – așa se numesc cei din listă, nu-i așa? – am și câțiva oameni politici locali (mureșeni). Foști sau actuali. E drept că și ”actualii” pot deveni, în timp, niște ”foști”.
Ceva mai greu e ca ”foștii” să (re)devină ”actuali”. Dar renegarea trecutului, o prespălare rapidă (de conștiință), însoțită de o schimbare de look, e soluția garantată pentru reinventarea, redescoperirea și reevaluarea unui ”fost” devenit între timp util unei noi cauze.
Ce am constat la un ”fost” rămas tot ”fost”? Acum are timp suficient la dispoziție și postează poze cu animăluțe, imagini de prin parcuri, etc…. adică lucruri comune, dar plăcute și odihnitoare sufletului, minții și ochilor.
Nu mai combate cu înverșunare – după ce a schimbat două sau trei partide – nu… acum are preocupări domestice. A devenit un politician cu ”față umană”, vorba cuiva de tristă amintire.
Deci… concluzia este că și OPOZIȚIA e bună la ceva.
Meditație, post, poate și ceva rugăciune, de ce nu? Adică preocupări firești, de oameni obișnuiți, că supraoameni nu cred că există. Mai ales printre politicieni. Doar unii dintre ei s-au crezut așa ceva.
Și asta pentru că PUTEREA corupe… iar PUTEREA ABSOLUTĂ corupe în mod absolut. Iar uneori le mai ia și mințile.

NICOLAE BALINT

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s