Se strânge lațul….

BURSA 27.11.2015
Victor Roncea
ion-iliescu-si-petre-roman
[ document ataşat ” Extras ordonanţă – dosar 47-P-2014 2″ – click aici ]
Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, a avut amabilitatea să ne pună la dispoziţie extrase largi din Ordonanţa de punere sub urmărire penală a unui prim lot de persoane responsabile de atrocităţile din 13 – 15 iunie 1990. Astfel, cititorii BURSA pot afla cine sunt toţi membrii “Lotului Iliescu-Roman”.
Din cuprinsul materialului oferit redacţiei, aflăm că “Prin ordonanţa nr. 83/C3/2014 din data de 03.12.2014 a procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dispus preluarea, în vederea soluţionării de către Secţia Parchetelor Militare, a dosarului nr. 24/P/2014 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, având ca obiect stabilirea împrejurărilor în care au decedat prin împuşcare numiţii Lepădatu Mitriţă, Mocanu Velicu Valentin, Duncă Gheorghiţă şi Drumea Dragoş şi au fost rănite prin împuşcare alte 3 persoane în cursul evenimentelor care au avut loc în mun. Bucureşti în perioada 13-15 iunie 1990.”
“Având în vedere faptul că decesul sau rănirea victimelor a avut loc în contextul mai larg al evenimentelor din perioada 13-15 iunie 1990, prin adresa nr. 5650/II-6/2014 din 09.12.2014 au fost solicitate spre consultare, de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarele având ca obiect respectivele evenimente. Printre acestea s-a numărat şi dosarul nr. 175/P/2008 ce a avut ca obiect, în principal, stabilirea împrejurările în care, în cursul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, unele persoane din structurile de conducere politice şi militare au determinat forţele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, precum şi grupuri mari de persoane civile din centre industriale şi diverse bazine carbonifere să intervină în forţă pentru reprimarea manifestaţiei din Piaţa Universităţii, cauză în care, la data de 17.06.2009, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unor învinuiţi.” Tergiversată ani de zile, ancheta care a dus la această concluzie aberantă s-a efectuat cu generalul Dan Voinea la comandă. Printre cei pentru care s-a decis atunci scoatere de sub urmărire penală s-au aflat Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Mihai Chiţac, Victor Stănculescu şi alţii.
În Ordonanţă primită de BURSA se afirmă că “în urma examinării dosarului respectiv, a rezultat că ancheta efectuată nu a fost una efectivă, de natură să lămurească, în toate aspectele şi intercondiţionările lor, faptele deosebit de grave care au avut loc şi nici să identifice şi să asigure tragerea la răspundere penală a autorilor acestora. De asemenea, s-a apreciat că urmărirea penală efectuată a fost deficitară şi incompletă, fară a răspunde exigenţelor dreptului intern şi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, fară a se putea susţine, în integralitatea lor, împrejurările reţinute ca temei de fapt şi de drept pentru soluţiile dispuse”, ceea ce a condus la redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 175/P/2008 cu privire la infracţiunile contra păcii şi omenirii şi infracţiunile de omor prevăzute de Codul penal anterior, se afirmă în Ordonanţă. Pe site-ul ziarului BURSA puteţi afla motivele pentru care au fost inculpaţi toţi membrii “Lotului Iliescu – Roman” şi cine sunt aceştia.

Sursa: BURSA via Ziaristi Online

– See more at: http://www.ziaristionline.ro/2015/11/27/bursa-scoate-la-lumina-documente-din-dosarul-mineriadei-toti-membrii-lotului-iliescu-roman/#sthash.Yg9VJdGT.dpuf

Lasă un comentariu